מקצוע הפיזיותרפיה הוא המקצוע המוביל בתחום השיקום של הפרעות בתנועה, טיפול בכאב ובמניעת מחלות על ידי חינוך והדרכה. הפיזיותרפיה עוסקת בתחומים שונים, בהם התחום האורתופדי בו נדרשים הפיזיתרפיסטים לטפל בליקויי תנועה וכאב על רקע פתלוגיות במערכות השלד, בשרירים וברקמה העצבית (מוסקלו סקלטלי). בתחום זה מספר התמחויות ובהן שיקום היד.
קיימים מספר מקרים בעטיין מופנה אדם לטיפול פיזיותרפי בכף ידו על מנת לשקמו ולקדמו לתפקוד מירבי:
מקרים אקוטים
כמו שברים, שברים בעצמות שרש כף היד, שברים במרפק, תפירות גידים ועצבים, כויות, פציעות מעיכה בהם מבוסס הטיפול על פרוטוקולים הקשורים לתהליכי הרפוי של הרקמה שניזוקה.
מקרים כרוניים
כדוגמת תסמונות כליאה עצביות (CTS,Cubital Tunnel Syndrome) טנדינופטיות (דה קרביין, מרפק טניס), אצבע הדק, אוסטאוארטריטיס ותסמונות כאב מורכבות כמו:
CRPS, מרפק טניס, אצבע הדק, המפרק הבסיסי של האגודל, לכידת העצב האולנארי, תסמונת התעלה הכפית
לרשות הפיזיותרפיסט עומדים מגוון טכניקות ואמצעי טיפול בהם:
טכניקות לשיפור טווחי תנועה
במפרקי האצבעות ושורש כף היד וברקמה הרכה, כגון שימוש במניפולציות, מוביליזציות מפרקיות פסיביות, מוביליזציות בשיטת מליגן, עיסוי במגוון גישות טיפוליות, מוביליזציות נוירודינמיות.
ותרגול אקטיבי משולב.
טכניקות לחיזוק שרירי ואימון פרופריוספטיבי לגף העליון:
חיזוק הדרגתי בטווחים שונים של המפרק, תרגול במרחב ונשיאות משקל וכן
טכניקות להפחתת כאב
בנוסף, ניתן להעזר באלקטרותרפיה לשיפור השפעת הטיפול וזאת על ידי אמצעי תרמותרפיה (פראפין, חימום), US , גירוים חשמליים ועוד.
ייחודו של הפיזיותרפיסט הוא בראייתו האינטגרטיבית והרחבה, המנתחת את יחסי הגומלין בין מפרקי הגוף ומערכות הגוף השונות ומעל לכל את האדם וכיצד הוא חווה את מחלתו ומגבלתו.
לדוגמא, במקרה של שבר בכף יד של איש מחשבים שעבודתו כרוכה בשעות של ישיבה ושמוש בעכבר, יש יתרון בשיקום מוקדם אצל פיזיותרפיסט. טיפול זה עשוי:
- למנוע סיבוכים במפרקים אחרים כמו מרפק או כתף ונוקשות במפרקי האצבעות הסמוכים.
- לזרז חזרה לתפקוד על ידי שיפור טווחי תנועה וחיזוק שרירי הגף העליון. הטיפול מותאם לשלבי רפוי השבר ומלווה בהדרכה מדוייקת להפעלה, תרגול ובטיפול מנואלי.
- להתאים את סביבת עבודתו ביחס להתקדמותו בתהליך השיקומי.שיתוף הפעולה בצוות המטפל בין הפיזיותרפיסטים, המרפאים בעיסוק והרופאים הינו משמעותי להעצמת המטופל ותפקודו בשיקום כף היד. לעתים יש צורך בשילוב רופא מומחה בטיפול בכאב ובאנשי מקצוע (פסיכולוגים) לתמיכה נפשית במקרים של מוגבלות וכאבים כרוניים.