LACERATION OF EXTENSOR TENDONS
הגידים המיישרים הם חלק מהמערכת של שרירים היוצאים מאזור האפיקונדיל החיצוני במרפק ונמשכים עד אמצע האמה ומשם הופכים לגידים המשמשים כעין מיתרים המיישרים את מפרקי האצבעות. היישור מכין את כף היד לתפיסה – שהיא המטרה התפקודית של כף היד.
ציור 1 : צויר ע"י נטר ומתאר השרירים המיישרים שהופכים לגידים בשרש היד וכף היד עד לאזור בו המיתרים הופכים למצנפת .
ציור 1 א' : מבנה המערכת המיישרת בגב האצבע שנראית כמו מצנפת מפרשית עם המיתר המרכזי בחלקה המקורב
פציעה של הגידים המיישרים היא תופעה שכיחה למדי וגורמת לחוסר המשכיות של היחידה: " שריר- גיד " וכתוצאה מכך לחוסר תפקוד של הגיד הקרוע הבא לידי ביטוי בחוסר יכולת יישור המפרקים הנמצאים רחיקנית לאזור הקרע.
תמונה 2 : פציעה שגרמה לקרע של גיד מיישר באצבע 4 .נראה חתך על גב המפרק הבין מסרקי – גלילי וצניחה של האצבע
המבנה האנטומי
המבנה האנטומי של הגידים המיישרים באמה ובגב כף היד הוא פשוט למדי ומורכב מרצועה איתנה וחזקה הבנויה בעיקרה מרקמת קולגן . באזור האצבעות הגידים אינם נשארים באותה מתכונת אנטומית אלא הופכים למערכת שלמה ומורכבת המתפרשת על כל גב האצבע ובנויה ממיתר מרכזי ומפרש מצנפתי שפועל כמו מפרש של סירה שבקצותיו סיומות מיתריות המתחברות לגידי שרירים שונים. שווי משקל במערכת הזו מקנה לתנועתיות האצבעות הרמוניה בתנועה. בגלל המורכבות הזו – פציעה באזור גב האצבע מפירה את האיזון ברציפות המערכת ומתפתח עיוות שגורם להפרעה תנועתית ולהפרעה אסתטית כאחד.
תמונה מספר 3 : דפורמציה ע"ש בוטונייר
בתמונה מס 3 אפשר לראות תוצאה של פציעה של המערכת המיישרת באזור המקורב של האצבע ( בגליל המקורב ) או באזור גב המפרק. בהעדר המשכיות של המיתר המרכזי של המערכת , מופרע מעבר הכח למפרק שלאחר אזור הקרע והוא איננו מתרומם ומתפתח עוות בצורת ברך או כמו "כפתור הבולט דרך לולאת הבד" – ומכאן שמו : עוות כפתורי . לעומת זאת – במפרק הבא אחריו יש ישור יתר בגלל עודף כח שמועבר אליו. התוצאה- הפרעה בתנועה ופגם אסתטי.
תמונה מספר 4 : עוות MALLET FINGER = אצבע פטישית
בתמונה מספר 4 ניתן לראות עיוות שהתפתח בגלל פציעה קונבנציונלית באזור המפרק הסופי של האצבע. הגיד בחלקו הסופי ניתק מאחיזתו או נותק באזור סמוך – מקורב לו. אין יישור של הגליל הסופי והעוות שמתפתח נראה כמו פטיש ונקרא לכן – אצבע פטישית ( MALLET FINGER ).לעתים פגיעה זו מלווה גם בשבר תלישה מבסיס הגליל הסופי . בשלב יותר מתקדם העוות נעשה גרוטסקי יותר ונדמה לצוואר ברבור ונקרא לכן : עוות צואר הברבור .
תמונה מס' 4 א' : עוות צוואר הברבור = SWAN NECK DEFORMITY
בשלב הראשון החולה יכול להתלונן על כאבים האזור המפרק הכפוף על רקע שינויים צלקתיים או מפרקיים באזור החבלה. זה ניתן לטיפול שמרני. אם הטיפול איננו מספק , ניתן לבטל את המפרק ע"י איחוי בתנוחת ישור של המפרק ובכך להפסיק הכאב ולשפר את הצורה. ההפרעה בגין העדר תנועה במפרק זה היא זניחה.
תתכנה פגיעות יותר נדירות של הגידים המיישרים כמו ניתוק בלתי סימטרי של אחד מצידי המצנפת, דבר הגורם למשיכה יתרה של האצבע לצד אחד על חשבון הטיה לצד הנגדי לו – והתוצאה היא רכיבה של אצבע אחת על גבי רעותה, דבר הגורם להפרעה ניכרת בתפקוד.
טיפול
הטיפולים ברובם הם כירורגיים . קרע של גיד כלשהוא לאורך המיתר יטופל בתפירה בהקדם. ניתן להשיג שיקום של הגיד בתפירה שתעשה בפרק זמן של השבועיים הראשונים שלאחר הפציעה. יש מקרים מסויימים שניתן לשקם את הגיד הקרוע ע"י החדרת מסמר השומר על המפרק (שמעליו נקרע הגיד ) ביישור ומאפשר בכך קירוב של חלקי הגיד זה לזה וריפוי עצמוני על ידי צלקת. בטכניקה זו משתמשים במקרים של אצבע פטישית וגם במקרים של קרע הגיד מעל המפרק הבינגלילי המקורב (המפרק הראשון לאחר גמר הכף). את המסמר יש להחדיר בימים הראשונים שלאחר הפציעה, טרם שקצוות הגיד עברו כווץ ורתיעה זה מזה.
כאשר התפתחו דפורמציות – שיקום התנועה והעוות יותר קשה ובד"כ איננו מלא. בשלב זה לא ניתן לקרב את חלקי הגיד או המערכת הקרועים וצריך לבצע שחזור או שיקום מורכב ביותר בטכניקה כירורגית מאד עדינה ומדוייקת. לפיכך אחוזי ההצלחה יותר נמוכים מאשר בתיקון מוקדם.
לאחר תפירת גיד או לאחר שחזור כירורגי, האצבע/ ות נתונות במנוחה בגבס לתקופה שבין 3-6 שבועות , לפי סוג הניתוח, כדי לאפשר לגיד להרפא ולהתחזק. לאחר הסרת הגבס נמשיך את הטיפול בפיזיוטרפיה ובריפוי בעיסוק. לעתים קרובות יש להשתמש באביזרי עזר שונים כמו כפפות לחץ לריכוך צלקות, סדים דינמיים שמשמשים כמעין " פיזיותרפיסט " קבוע , עזרה בטיפולים משלימים מסוגים שונים וכו'.
לעתים התפקוד המתקבל איננו משביע רצון בגלל כמות רבה של רקמת חיבור שנוצרת בתהליך הריפוי של הגיד וגורמת להתדבקויות של הגידים לרקמה שמסביב ומגבילה את יכולתם להתנועע. במידה והטיפול השיקומי איננו מביא לשחרור מספיק של הצלקות ,יהיה צורך בניתוח כדי לשחרר את הצלקות בצורה מכנית כירורגית ולאחר הניתוח יש להמשיך בהפעלה אינטנסיבית כדי למנוע הווצרות חדשה של צלקת.