בשנות ה-60 המוקדמות של המאה הקודמת, מספר חברים מהחברה האורטופדית הישראלית ומהחברה לכירורגיה פלסטית בישראל פיתחו עניין מיוחד בכירורגיה של היד. פרופ' איזידור קסלר ז"ל היה הראשון להמיר את עיסוקו מאורטופדיה כללית לכירורגיה של היד כמקצועו העיקרי ויחידי. לצורך כך השתלם קודם לכן בקבוצתו של BOYES בקליפורניה (אבי כירורגית היד המודרנית), שם היה פעיל בעיקר בפיתוח התותבת על שם NIEBAUER.
לאחר חזרתו לארץ הוא פתח את השירות הראשון לכירורגיה של היד בבי"ח קפלן.
ב-1967 לאחר מלחמת ששת הימים, היו נפגעים רבים בגפה העליונה שהיה צורך לתת להם שירות כירורגי יעיל ומיומן. כתוצאה מהמלחמות שבאו לאחר מכן, מלחמת ההתשה ומלחמת יום כיפור בהמשך, היו כעשרת אלפים נפגעים שכשליש מהם סבלו מפציעות בגפה העליונה. בשל כך הוקמו חמש יחידות לכירורגיה של היד בארץ על ידי משרד הבריאות (בדומה ל-חמשת היחידות הראשונות שהוקמו לכירורגיה של היד בארצות הברית במהלך ולאחר מלחמת העולם השני.
כיום יש בישראל מחלקה לכירורגיה של היד במרכז הרפואי המשולב ע"ש חיים שיבא, תל השומר, שלוש עשרה יחידות לכירורגיה של היד בבתי החולים הדסה ירושלים, העמק עפולה, הלל יפה חדרה, מאיר כפר סבא, איכילוב ת"א, וולפסון חולון, אסף הרופא צריפין, רמב"ם חיפה, הכרמל חיפה, בני ציון חיפה, קפלן ברחובות, ברזילי אשקלון וסורוקה בבאר שבע ושירותי כירורגיה של היד בבתי חולים אחרים.
על פי הנחיות המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל חייבים לפחות שני כירורגים בעלי התמחות בכירורגיה של היד לשרת במשרה מלאה בכל אחד מהמרכזים הללו וזאת על מנת שהיחידה תוכר לצורך הענקת התמחות. פעילות מחקרית-אקדמית החלה במקביל עם הקמת היחידות לכירורגיה של היד. מאות פרסומים מצאו מקומם בעיתונות המקצועית המקומית והזרה.
ב-1975 זכתה הכירורגיה של היד הישראלית להכרה בין לאומית בעקבות הסימפוזיון הבינלאומי הראשון שנערך בארץ בו השתתפה החברה לכירורגיה של היד האמריקאית ואחרים לצד כירורגים של הגפה העליונה בישראל. ב-1979 נערך סימפוזיון בינלאומי נוסף.
ב-1989 האיגוד הישראלי לכירורגיה של היד אירח את הכנס הרביעי של החברה הבינלאומית לכירורגיה של היד. כנס זה היה הגדול מסוגו בארץ בנושאי כירורגיה של היד. בהמשך נעשו פגישות נוספות בין החברה הישראלית לכירורגיה של היד עם החברה היוונית לכירורגיה של היד, האיגוד האיטלקי לכירורגיה של היד והחברה לכירורגיה של היד דוברי צרפתית.
בשנת 2000 חגג האיגוד הישראלי לכירורגיה של היד את חגיגות העשור להיווסדו בכנס בין לאומי בירושלים רב משתתפים שבאו מכל קצווי תבל.
הדרכה בכירורגיה של היד ניתנת במסגרת לימודי ההמשך של אוניברסיטת תל אביב בחוג לאורטופדיה. גם סמסטרים ייחודיים לכירורגיה של היד נערכו במסגרת לימודי המשך של אוניברסיטת תל אביב. קורסים ייחודיים בכירורגיה של היד נערכים על ידי חברי האיגוד בבתי ספר לסיעוד, פיזיוטרפיה, ריפוי בעיסוק, רפואת ספורט ורפואה צבאית.
מ-1990 הכירה המועצה הישראלית בכירורגיה של היד כמומחיות על. כדי להיות מוכר כמומחה בכירורגיה של היד בישראל חייב המועמד להיות בעל מומחיות קודמת באורטופדיה או בכירורגיה פלסטית (לאחר שש שנות התמחות) טרם יחל את ההתמחות בכירורגיה של היד. ההתמחות בכירורגיה של היד נמשכת שנתיים וחצי, המועמד יכול לבצע אותה מתחילתה ועד סופה בבתי חולים מסוימים או באופן חלק במספר מרכזים שונים. קיימת רשימה של פעולות כירורגיות רפואיות אותם הוא צריך לבצע במהלך התמחותו, לצד השתתפות בסימפוזיונים, ג'ורנל קלאבים וכו'. בתום ההתמחות חייב המתמחה לעבור בהצלחה, מטעם המועצה המדעית של הר"י, בחינה בע"פ ובחינה בכתב.
את היוזמה הגדולה ביותר לקידום הכירורגיה של היד בישראל נטל על עצמו, ללא ספק פרופ' קסלר המנוח שהוזכר לעיל. עבודותיו בנושאים של הארכת אצבעות, תפירת מכופפים ועוד עבודות רבות אחרות מהוות עד היום אבן דרך לכירורגיה של היד בישראל ובעולם.
בתל השומר הוקם על ידי פרופ' יואל אנגל השירות לכירורגיה של היד שהוא כיום הגדול בישראל וממוקם כאמור במרכז הרפואי המשולב ע"ש חיים שיבא, תל-השומר, שהוא בית החולים הציבורי הגדול בישראל. פרופ' יואל אנגל רכש את התמחותו האורטופדית בביה"ח תל השומר ובהמשך – בכירורגיה של היד אצל פרופ' טוביאנה בפריז, אצל פרופ' נלבוף, קרול טאפר וקליינרט בארצות הברית וואניו בפינלד. מהיחידה לכירורגיה של היד ובהמשך מהמחלקה לכירורגיה של היד בביה"ח שיבא פורסמו מחקרים רבים בנושאים קליניים ומדעי יסוד.
בבי"ח הדסה ירושלים הוקמה היחידה לכירורגיה של היד ע"י פרופ' ווינברג המנוח. פרופ' ווינברג ועמיתו מביה"ח הדסה בירושלים מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית פרופ' נוימן היו גם בין האבות המייסדים של כירורגיה של היד בארץ.
פרופ' רייס הקים את השירות לכירורגיה של היד בביה"ח זיו בצפת ולאחר מכן המשיך לעסוק בכירורגיה של היד בבית חולים רמב"ם בחיפה. פרופ' רייס הוא אחד מהשותפים בפיתוח התותבת על שם קאלן ניקול רייס להחלפת המפרקים בין עצם המסרק לגליל הקריבני של האצבעות. תותבת זו זכתה בבריטניה להצלחה רבה בטיפול בחולים הלוקים במחלת מפרקים כרונית.
ד"ר קרב המשיך כמנהל המחלקה לכירורגיה של היד בבי"ח קפלן עד לפרישתו לפני כשנה. ד"ר קרב התמחה בארצות הברית אצל פרופ' קליינרט ובמרכזים נוספים בארה"ב.
לאבות המייסדים, מאז שנות השבעים, קם דור של ממשיכים שהתחנכו והודרכו על ידם ובשנים האחרונות תלמידים אלה הפכו למובילי המקצוע בכל רחבי הארץ בהעמדת כישוריהם לרשות הציבור ובמתן טיפולים חדשניים לכל המחלות והמפגעים הקשורים לגפה העליונה.
קיימת רשת מחלקות, יחידות ומומחים עצמאיים לכירורגיה של היד הפזורים היום בכל רחבי מדינת ישראל. האיגוד הישראלי ממשיך לקיים שני כנסים שנתיים ולארח אורחים רבים מכל העולם מדי שנה. בנוסף ישנם שני פרסים אשר מוענקים על ידי האיגוד – פרס על ההישג הטוב ביותר בבחינת סיום ההתמחות בכירורגיה של היד ופרס על המחקר הטוב ביותר המוצג על ידי מנתח צעיר בכנס השנתי של האיגוד שמתקיים בחורף.
ב-2012, הקבוצה הישראלית של שיקום היד נוסדה תחת האיגוד הישראלי של כירורגיה של היד והוכרה על ידי האיגוד הבינלאומי לכירורגיה של היד. צוות שיקום היד הוא חלק אינטגרלי מניתוחי יד בישראל.
האיגוד הישראלי חבר באיגוד הבינלאומי לכירורגיה של היד וביוני 2023 התקבל כחבר מלא באיגוד האירופאי לכירורגיה של היד.
קיימת איפה רשת מחלקות, יחידות ומומחים עצמאיים לכירורגיה של היד הפזורים היום בכל רחבי מדינת ישראל. כירורגיה של היד איננה עוד מקצוע בהתהוות אלא מומחיות קיימת עם עליה מתמדת במספר המומחים, מוקדי ההתמחות ומשימות גדולות לפניה –
- מיסוד יחידות רשמיות בכל בתי החולים הציבוריים.
- מיסוד מחלקות בבתי החולים שם הפעילות רבה.
- תקנון כונני כירורגיה של היד בכל בתי החולים הציבוריים ותוספת כוננויות מיקרוכירורגיה בבתי חולים מרכזיים.
- העלאות המודעות הציבורית לתחום התמחות ייחודי זו, מתוך מטרה שמטופלים עם בעיות ידיים, יטופלו על ידי בעלי המקצועה המתאימים ביותר.
פרופ' יואל אנגל, פרופ' שי לוריא
May 2023- tour of Tel Aviv at the ISSH-ASSH joint meeting
Jerusalem 2017 – ISSH Hand therapy group seminar